Anti-diefstal 1.0: De basis van fietsbeveiliging

Anti-diefstal 1.0: De basis van fietsbeveiliging

Zet je fiets op slot als een pro! Bekijk onze tips voor fietsbeveiliging.

Heb je net een nieuwe fiets en wil je ervoor zorgen dat die nog een tijdje in de buurt blijft? Of heb je er eentje verloren een en wil je vermijden dat het nog eens gebeurt? Hier zijn een paar dingen om te overwegen bij het op slot zetten van je fiets. Vijf minuten die de moeite waard zijn voor elke fietseigenaar.







Wonend in 's werelds hot-spot van fiets diefstal (lees: Nederland)... Geen fiets eigenaar wil zo eindigen:


De natuurlijke staat van een fiets na 2 maanden in Amsterdam

De natuurlijke staat van een fiets na 2 maanden in Amsterdam

of zo:


Dit is (...was) geen manier om je fiets op slot te zetten!

Dit is (...was) geen manier om je fiets op slot te zetten!

Toch is de kans groot. Elk jaar wordt 1 op de 25 fietsen gestolen. We krijgen mensen op BikeFair die in een paar jaar meer dan 10 (!) fietsen zagen verdwijnen. Er zijn verschillende redenen. Namelijk,


VERKEERD slot + GOEDE parkeerplek + GOED vergrendeld = Fiets GESTOLEN


GEWELDIG slot + SLECHTE parkeerplek + GOED vergrendeld = fiets GESTOLEN


GEWELDIG slot + GOEDE parkeerplek + SLECHT vergrendeld = fiets GESTOLEN.


En daarom een basishandleiding over hoe je dit voorkomt. Hoe je het goede slot kunt kiezen, de juiste plek uitzoekt en je fiets op de juiste manier vergrendelt.


Stap 1: Kies het juiste slot

Er zit veel achter het kiezen van de juiste slot: Hoe veilig moet deze zijn? Hoe weet je hoe veilig het slot is? Hoeveel moet je ervoor betalen? En als je een enorme ketting (of slechter) koopt, hoe neem je het die mee? Je kunt het zelf uitproberen, maar 800.000 Nederlandse fietsers die elk jaar hun fietsen zien verdwijnen, adviseren dat je toch even goed inleest.


Om een ​​slot te kiezen die geschikt is, overwegen we drie belangrijke criteria:


  • VEILIGHEID. Des te sterker, des te beter.
  • PRIJS. Wanneer betaal je € 5 en wanneer betaal je € 100 voor een slot?
  • GEMAK. Hoe gemakkelijk is het om het slot mee te nemen en te gebruiken?


VEILIGHEID

We kunnen lang praten over verschillende materialen, de gereedschappen en technieken die dieven gebruiken om fietsen te stelen (als je hier dieper op in wilt gaan, bekijk dan onze post over hoe je het juiste slot kiest). Maar de beste optie is kijken naar beoordelingen van onafhankelijke deskundige organisaties - de beste organisaties zijn ART (en Nederlands, dus goed beschikbaar) of Sold Secure (uit de VS).


De waardering wordt in sterren aangegeven op de zijkant van de afbeelding.

De waardering wordt in sterren aangegeven op de zijkant van de afbeelding.

Beveiligde gouden zegels

Beveiligde gouden zegels

ART geeft hun sloten een cijfer van 1 ster (minst veilig) tot 5 sterren (hyper sterke sloten, zelfs geschikt voor motorvoertuigen). Sold Secure geeft hun sterkte weer in brons, zilver en goud beoordelingen. Niet alle sloten krijgen een beoordeling. Fabrikanten moeten soms zelfs €€€ neerleggen om op de lijst te komen (dus verreweg niet alle sloten worden overwogen en beoordeeld).


Als je in ruraal gebied woont en niet bepaald een hypermoderne fiets hebt - of een gemiddelde kwaliteit fiets in een voorstad hebt - is een 2 sterren of zilver van Sold Secure voor jou prima. Anders raden we ART met 3 sterren (en beter) of Gold Sold Secure badge sloten aan. Vooral in drukke stadscentra en gebieden met veel studenten raden we 4+ sterren ART aan, bij voorkeur met een tweede slot (die iets zwakker mag zijn, zoals een handslot).


En als je meer nodig hebt om naar te kijken, controleer dan de dikte van het slot. Sloten met 15+ mm dik kan niet worden doorbroken worden met betonscharen, 13-15 mm is nog steeds stevig en alleen de grootste betonscharen komen hier doorheen. Heb je één (enkel) slot met een zwak punt < 13 mm, dan loop je risico. Des te dunner het zwakke punt, des te groter het risico.


PRIJS

Prijs maakt verschil in fietsbeveiliging, helaas ook voor veel slachtoffers die goedkope sloten aanschaffen. Het kopen van een slot is irritant - je geef je geld liever aan je fiets uit, niet aan accessoires. Maarja, als je niet in een goed slot investeert, is je geld kwijt. Dan moet je én een fiets én een beter slot kopen. Dus doe die investering in je fiets. Onze blog zal proberen te helpen bij het maken van de juiste keuze zonder te veel te betalen.


Slotprijzen variëren en de algemene regel is om 10% van de waarde van de fiets te besteden aan beveiliging. Hoewel, hier in Nederland houden we ten minste 20% aan. Met een startbudget van ongeveer € 30 (en nog eens € 20 voor het tweede slot).


Belangrijke factoren in prijs (naast kwaliteit - die niet altijd de prijs volgt) is merk en certificering. Merken Kryptonite en Abus zijn meestal duurder dan sloten zonder merk, en ART/Sold Secure gecertificeerde sloten kosten meer dan niet gecertificeerde. Wat ons betreft: merk maakt weinig uit, maar kies altijd een gecertificeerd slot.


GEMAK

Hiermee bedoelen we 'hoe makkelijk je deze gebruikt en meeneemt". Je wilt waarschijnlijk geen 20 kilo meeslepen of elke keer een gevecht van 10 minuten aangaan om je fiets op slot te zetten.


Er zijn vier basis type sloten (waarmee je je fiets veilig op slot kunt zetten):


Beugelsloten
(or “D-locks”)
KettingslotenVouwslotenKabelsloten
Stahlex Beugelslot 448Starry CityCat 120 cmAbus Bordo Granit X Plus 6500
Stahlex Beugelslot 448Starry CityCat 120 cmABUS Bordo GRANIT X Plus 6500Kryptonite KRYPTOFLEX 1518 Key Cable
Bekijk de fietssloten in onze winkel

Kabelsloten zijn verreweg het meest handig. Licht, compact, gemakkelijk om te wikkelen rond dingen. Maar... Ze beschermen je fiets niet! Vertrouw nooit op een kabelslot. Ze zijn het gemakkelijkste doelwit van dieven (eerder een magneet, eigenlijk), makkelijk te doorbreken met kleinere betonscharen of soms zelfs blote handen. Ringwielsloten zijn ook populair in Nederland. Ze zijn een geweldige aanvulling op je primaire slot, maar kunnen je fiets niet goed vast zetten - waardoor ze niet kunnen dienen als je enige slot. Daarom noemen we deze slot typen niet onder onze voorbeelden.


Het vijfde type fietssloten, en de enige echt veilige: je eigen Python.

Het vijfde type fietssloten, en de enige echt veilige: je eigen Python.

Qua gebruiksgemak, vouwbare sloten zijn de winnaars voor ons (hoewel ze vaak duurder zijn dan andere typen). Vervolgens kettingsloten (zeer populair in Nederland). Met U-sloten als minst handige optie (deze zijn vaak wel het best betaalbaar).Qua gebruiksgemak, vouwbare sloten zijn de winnaars voor ons (hoewel ze vaak duurder zijn dan andere typen). Vervolgens kettingsloten (zeer populair in Nederland). Met U-sloten als minst handige optie (deze zijn vaak wel het best betaalbaar).


EEN DING OM TE ONTHOUDEN: GEBRUIK NOOIT ALLEEN KABELSLOTEN.


Nog steeds niet zeker welk slot je nodig hebt? Meer details nodig? Controleer ons ander artikel over hoe kies ik de juiste.


Heb je een nieuw slot of andere fiets accessoires nodig? Check onze winkel voor alle opties.


Stap 2: Kies de juiste plek

Helaas is dit een onderschatte stap die al te veel fietsen heeft gekost. De waarheid is dat geen enkele slot onverslaanbaar is. Hoe goed het slot dat je gebruikt ook is, hoe goed je de fiets ook vergrendelt, met voldoende tijd kunnen dieven elk slot doorbreken. Die tijd wil je ze geven - bij voorkeur wil je dat ze niet eens naar je fiets kijken.


Wees daarom voorzichtig met het kiezen van de plek, zeker als je je fiets een nacht buiten parkeert.


De fiets aan de linkerkant, neergezet op een veelbezochte en goed verlichte plaats is vele malveiliger dan die aan de rechterkant.

De fiets aan de linkerkant, neergezet op een veelbezochte en goed verlichte plaats is vele malveiliger dan die aan de rechterkant.

Tips voor het kiezen van de juiste plek voor je fiets:


  1. Kies een buurt en laat geen aanwijzingen achter. Stadscentra, gebieden met veel studenten en buurten met hoge criminaliteitscijfers zijn niet de beste plekken om je fiets lange te laten staan. En het is altijd beter als de dief geen idee heeft wanneer je terugkomt voor de fiets.
  2. Zoeken naar veelbezochte, goed verlichte plaatsen. Hoe meer mensen, hoe beter (sloten openknippen trekt altijd de aandacht). Hoe meer licht er is het veiliger dat je fiets is. Parkeren aan de voorkant van het station is veiliger dan een onbeveiligde ondergrondse parkeergarage. Donkere, stille steegjes zonder lampen zijn de slechtste plek om je fiets te parkeren. Een "goed verborgen fiets" maakt 'm dus niet veiliger.
  3. Zoek iets waar je je fiets aan kunt bevestigen, idealiter een groot stalen object als een rek/brug (of bij afwezigheid, een lantaarnpaal).
  4. Parkeer altijd in het midden van fietsenrekken. Dit maakt het moeilijker om bij je slot te komen en gereedschap te gebruiken.
  5. Laat je fiets naast betere / mooiere fiets(en) staan. Triest, maar waar - dieven laten hun oog het meest vallen op het hogere segment.

IETS OM TE ONTHOUDEN: MEER VERKEER + BETERE FIETSEN IN DE BUURT= VEILIGER.


Nog steeds niet zeker waar je kan parkeren? Controleer ons uitgebreide artikel over "Wees de dieven te slim af".


Stap 3: Goed op slot zetten

Zet je fiets altijd op slot. Ook als je even kort ergens naar binnen gaat. Bekijk de situatie hieronder. Het duurde tijdens een test slechts 22 minuten om een fiets zonder slot in Amsterdam gestolen te zien worden (het ergste is misschien nog wel, dat we het korter hadden verwacht). Hier zijn enkele belangrijke dingen om te onthouden bij het op slot zetten van je trouwe tweewieler:


Bevestig de fiets aan de grond


"Verankeren" van de fiets is belangrijk. Er is niets makkelijker voor een dief dan de fiets optillen, een paar minuten wandelen en 'm ergens anders openknippen.


Geweldig, je geeft om de beveiliging van je fiets, maar je hebt de fiets niet verankerd!

Geweldig, je geeft om de beveiliging van je fiets, maar je hebt de fiets niet verankerd!

Geruik geen rekken die alleen je fiets in overeind houden (meestal met het voorwiel - zoals die op de foto hierboven). Ze bieden geen goede mogelijkheid om het frame met een slot te verankeren.


Frame + wiel = gratis fiets


Er zijn natuurlijk meer manieren om een ​​fiets op slot te zetten, maar iets om te onthouden is - zorg er altijd voor dat het frame vastzit aan het object. Sla het slot om het frame, bij voorkeur samen met het voorwiel.


Handige manier om je fiets te verankeren (en prima manier om 'm helemaal op slot te zetten).

Handige manier om je fiets te verankeren (en prima manier om 'm helemaal op slot te zetten).

Twee sloten ter bescherming


Tenzij je de lelijkste, slechtste fiets in Nederland bezit, wil je ​​twee sloten hebben. Ringsloten zijn een goede optie - ze maken je achterwiel onsteelbaar. Je hoeft dan alleen nog te zorgen dat het frame en voorwiel verankerd zijn.


Niet op de grond, enigszins flexibel


Het slot zou niet te dicht bij de grond geplaatst moeten zijn (of helemaal op de grond liggen). Zulke sloten zijn gemakkelijker te verslaan met gereedschap (zoals hamer en betonschaar). Ook zou slot niet niet slap moeten hangen of volledig op spanning staan.


Zet 'm zelfs in garages op slot


De meeste mensen denken dat parkeren in garages hun fiets veilig houden, en dat het niet nodig is om hier sloten te gebruiken. Maar het tegenovergestelde is waar, er worden nog altijd veel fietsen gestolen vanuit (afgesloten) privéterrein - zowel buiten als binnen. En dan hebben we het nog niet eens over diefstal uit de voortuin...


"Pro tip": vergeet makkelijk te verwijderen accessoires niet - zoals lampen, lichten en zelfs je voorwiel - bij het op slot zetten.


IETS OM TE ONTHOUDEN: VERGRENDEL HET FRAME ALTIJD AAN VASTE OBJECTEN.


Dit is natuurlijk niet alles dat er nodig is om je fiets veilig te houden - soms heb je wat mazzel nodig, maar de genoemde punten gebruiken (vooral de kabelsloten - alsjeblieft, gebruik geen kabelsloten) helpt een hoop bij je fiets te behouden.


Wil je nog meer weten over het onderwerp?

Ons andere artikel, "De wetenschap van fietsen op slot zetten: wees dieven te slim af!", Gaat dieper in op het onderwerp mocht je verder willen lezen over het vergrendelen van je fiets.




Heb je een nieuw slot nodig?
Bekijk onze fiets accessoires winkel
Koop fietssloten in onze winkel



LEES MEER OVER FIETS BESCHERMING

De wetenschap van je fiets op slot zetten: Wees dieven te slim af!

Fiets sloten: Hoe kies ik de juiste? De ultieme gids.

Framenummer: De echte held van het fietsendiefstal dilemma & hoe het je fiets kan redden

Help! Mijn fiets is gestolen! Wat moet ik doen?